Unngå denne tabben etter julemiddagen
Etter julemiddagen er det mange som heller fett fra pinnekjøtt og ribbe rett i kjøkkenvasken.
– Det fraråder vi på det sterkeste. Fett i avløpet kan føre til tette rør, tilbakeslag og kostbare vannskader, sier kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, Espen Borge.
Ifølge fettvett.no tror én av seks mellom 15 og 44 år at det er greit å helle fett i avløpsrørene, så lenge man skyller med vann etterpå. Der kommer det også frem at fjerning av fett i avløpsnettet koster flere millioner kroner.
– Mange tror at fett som helles i vasken bare forsvinner, men i realiteten legger det seg som et seigt belegg i rørene. Over tid kan det føre til full stans, tilbakeslag og i verste fall vannskader. I tillegg er det som en julebuffet for rottene, sier Borge.
Fett fra ribbe, pinnekjøtt og lignende skal få stå til det er avkjølt og stivnet. Deretter skal det skrapes ut, og kastes sammen med øvrig matavfall.
Slik blir du kvitt julefettet på riktig måte:
- La fettet avkjøles og stivne i kjelen eller formen
- Skrap fettet over i tom melkekartong, aluminiumsfolie eller en annen tett beholder
- Kast fettet i restavfallet
- Tørk stekepanner og fat med tørkepapir før oppvask.
Fem ting man ikke må helle ut i vasken:
Fett, olje, stearin, kaffegrut og rå egg bør man også unngå å helle i vasken (Kilde: Vi i Villa).



